Страву видалено з кошика!
Страву додано у кошик!

Хто придумав суші

2 лип. 2018 р. ◦ 506 перегляд(и)

Суші настільки популярні у всьому світі, що майже кожна людина їх куштувала або хоча би знає, як виглядає та з чого складається ця страва. Її готують з рису, який загортають в водорості норі та до якого додають різноманітні начинки (рибу, морепродукти, овочі тощо). Оскільки суші поширилися в західному світі з Японії, логічно буде думати, що саме вона є батьківщиною цієї страви. Проте історія виникнення суші така старовинна, що існує безліч версій її походження.

Найдавніші рецепти суші

За однією з найпоширеніших версій, суші вперше з’явилися в Південно-Східній Азії в 4 столітті до нашої ери. Проте вони були радше не повноцінною стравою, а своєрідним аналогом холодильника. Ще в давні часи люди здогадалися, що рибу можна замаринувати і таким чином зберегти її свіжою на довгий час. Розділені рибини складали в бочки, щедро солили і клали в рис. Відбувався процес ферментації, що дозволяв зберігати рибу до року часу. Проте в їжу вживали лише рибу, а рис просто викидали. Таку страву називали Nare-zushi, і до Японії вона потрапила, скоріше всього, з Китаю. Саме японці почали їсти не лише рибу, а й рис. Приблизно у 8 столітті суші стали самостійною стравою, а не способом зберігання риби.

В кінці 17 століття з рису почали виробляти оцет, що теж суттєво повпливало на приготування суші. Оцет збільшував термін зберігання продуктів і надавав страві пікантного смаку. Новий спосіб приготування суші швидко прижився, адже він виключав процес ферментації та неприємний запах, що був присутній в Nare-zushі. А в 19 столітті з’явився той варіант страви, яку ми всі вже добре знаємо - Nigiri-zushi. Після того, як процес приготування суші значно пришвидчився, страва перетворилася на національний японський фаст-фуд.

Виникнення ролів

Цікавим є той факт, що сучасні роли придумали не в Японії, а в США. Справа в тому, що американцям дуже подобався склад суші, адже він повністю відповідав їхньому уявленню про здорове харчування, проте водорості норі, в які загортали роли, здавалися їм надто жорсткими. Кухар Ічіро Машита, що в 70-х роках працював в одному з японських ресторанів в Лос-Анджелесі, придумав рол “Каліфорнія”. Рис тепер опинявся ззовні ролу, а водорості, навпаки, були сховані всередину. На даний момент рол “Каліфорнія” є одним з найбільш популярних у світі.

Ми в сервісі доставки їжі Sushi Room прагнемо познайомити вас з японськими традиціями, як розказуючи про виникнення суші, так і готуючи страви для вас. В нашому меню представлені різноманітні роли, нігірі та гункани. Дотримання всіх пропорцій і використання лише свіжих та якісних інгредієнтів нашими кухарями дозволить вам відчути всю неповторність японських страв.