Страву видалено з кошика!
Страву додано у кошик!

Як правильно їсти суші

9 лип. 2018 р. ◦ 472 перегляд(и)

Суші вже стали стравою, яку можна віднести до фастфуду: їх можна замовити додому чи в офіс та їсти прямо на ходу. Проте не варто забувати, що це національна японська страва, тому існує певна культура споживання суші. Якщо ви не знаєте, як правильно їсти суші, в цій статті ми допоможемо розібратися в цьому.

В нашій країні, як правило, замовляють нігірі, роли або сашимі, хоча в Японії набагато більше підвидів суші. Нігірі являють собою грудочку рису, спресовану руками, на яку зверху кладуть рибу. Роли бувають різноманітними, традиційні японські - це макі, які можна впізнати за тим, що рис з начинкою ззовні обгортають норі. Проте в нашій країні дуже популярні роли, придумані в Америці - наприклад, “Каліфорнія” чи “Філадельфія”, де водорості норі сховані всередині. Сашимі - це тонко нарізані шматочки риби, які подають без рису.

Найтиповіші помилки при вживанні суші

  • Соєвий соус. Багато українців, перш ніж з’їсти шматочок суші, цілком занурюють його в соєвий соус, проте це зовсім неправильно. Справа в тому, що найголовніше в суші - це приготувати рис. Він має свій неповторний смак, який повністю перебиває соєвий соус. Тому ми радимо занурювати в соєвий соус лише рибу, щоб мати змогу оцінити смак рису та інших інгредієнтів. В деяких ресторанах взагалі не рекомендують відвідувачам використовувати соєвий соус, адже його вже додали кухарі безпосередньо під час приготування суші.
  • Васабі. Ще одна поширена помилка - класти васабі в соєвий соус. Японці вважають, що кожен продукт має індивідуальні смакові якості і неправильно, коли вони поєднуються так, що перебивають один одного. Тому якщо ви любите васабі, краще класти його безпосередньо на шматочок суші, який ви збираєтесь з’їсти. Також варто пам’ятати, що васабі придумали, перш для все, для дезінфекції. Те саме стосується імбиру.
  • Надкусування суші. В японській культурі не прийнято відкусувати частину суші, тим більше - ставити те, що залишилося, на тарілку. Старайтеся їсти шматок суші цілком, одним укусом. До речі, для цього не обов’язково використовувати палички. Їсти суші руками в Японії вважають цілком прийнятним. Деякі кухарі навіть вважають, що дерево може перебивати смак суші, тому краще їсти їх руками.

Проте якщо ви все ж хочете їсти паличками, то правильно це робити так:

  1. Спочатку візьміть одну паличку великим і вказівним пальцем, а тримайте її великим і безіменним пальцями так, щоб вказівний, середній і великий пальці при цьому утворювали кільце.
  2. Другу паличку беріть так, щоб вона була паралельна іншій. Палички мають розсуватися, коли розпрямляється середній палець.
  3. Захопивши кінчиками паличок їжу, зігніть вказівний палець - так палички мають звестися.

Як можна зрозуміти, існує багато тонкощів споживання суші. Не знаючи про них, можна дуже легко помилитися. Ми в Sushi Room намагаємося не лише готувати смачні суші для вас, а й ділитися цікавою інформацією про цю японську страву.