Страву видалено з кошика!
Страву додано у кошик!

Японська кухня: мистецтво споживання їжі, секрети японської кухні, естетика і головні інгредієнти

27 лип. 2018 р. ◦ 1149 перегляд(и)

Більшість українців звикли думати, що японська кухня – це лише суші і рис. Насправді Японія неймовірно багата на різноманітність страв, які полюблять самі японці.

Японська культура споживання їжі – це ціле мистецтво, яке ви неодноразово могли побачити у фільмах. Спосіб сервірування у японців заслуговує найвищих похвал. Жоден японець не буде їсти з некрасивого посуду чи некрасиво сервірованого столу і це не жарти.

Мистецтво споживання їжі в Японії

Не можна вставати з-за столу, не доївши рис. Це вважається неповагою і може серйозно образити як сусідів по столу, так і самого шеф-кухаря. Чоловікам можна деяку їжу їсти руками, в той час як жінкам таке категорично заборонено.  Варто пам’ятати кілька правил поводження з паличками: не можна ставити їх вертикально в страву – так роблять лише на похоронах, паличками не можна розмахувати, вказувати, затискати в кулаці чи бавитись, коли захочете попросити добавку рису – потрібно палички відставити в сторону.

В японських закладах не прийнято залишати чайові, це вважається поганим тоном.

Секрети японської кухні

Головне, що варто відмітити в культурі споживання в Японії – якість продуктів. Кожен кухар старається якнайкраще зберегти цінності того продукту, який готує. Їжа обов’язково повинна бути здоровою. Саме через таку прискіпливість і скрупульозність японці вважаються чи не найздоровішою нацією світу. Споживання їжі в Японії – це ціла церемонія: стіл повинен бути ідеально засервірований, посуд найгарніший і якнайбільше страв. Так, японці звикли їсти багато страв, але маленькими порціями, аніж три великі страви, як це заведено у нас. І завжди на столі має бути зелений чай і рис, в якості алкоголю японці полюбляють саке.

Інгредієнти,  які японці поважають і люблять найбільше:

  • Рис
  • Зелений чай
  • Риба і морепродукти
  • Овочі і бобові
  • Лапша
  • М’ясо

Цінність рису в Японії

Рис в Японії займає найважливіше місце серед усіх страв. Японці впевнені, що в ньому зберігаються найважливіші мікроелементи, які потрібні для людського організму. Більше того,  в самураїв рис був певною одиницею вимірювання. За особливі досягнення самураєві платили рисом і рівень багатства вимірювався також саме кількістю рису.

Згідно з дослідженням, щороку кожен японець з’їдає близько 180 кг рису.

Зелений чай

Особливо шанують в Японії зелений чай, який поширився у них завдяки країні-сусіду –Китаю. Вони не п’ють чай, так як ми звикли це бачити: за комп’ютером чи по дорозі на роботу у термокружці. Японці твердо переконані, що саме зелений чай має антиоксидантні властивості, допомагає зберігати молодість і красу всього організму. Тому, згідно з дослідженнями, японці частіше споживають саме якісний зелений чай, а не просту воду.

М’ясо

Довгий період часу японці не насмілювались вживати продукти тваринного походження, вважаючи це негідним і огидним. Проте з часом, перейнявши таки деякі звичаї від європейців, на столах японців почали з’являтись м’ясні страви. А щоб не бачили в тарілці тваринне м’ясо, японці придумали «темпуру» - шматок м’яса готують в клярі і обсмажують в фритюрі. Такі традиції збереглись і до сьогодні.

Баранина, яловичина і свинина в японській кухні теж присутні, але зовсім віднедавна.

Риба, водорості і морепродукти

Ще з давніх часів японці поважали рибу і знали як її зберігати в суворих умовах, коли не було холодильників. Вони солили рибу і ховали в ями, глибиною в три метри. Подібне робили і з м’ясом, аби воно не зіпсувалось: його коптили і ховали в надійне місце. Різноманіття рибних страв у японській кухні зашкалює. Японці звикли тушкувати рибу або варити, рідше споживають її сирою. В такому випадку тушу риби ошпарюють і одразу їдять, приправляючи соєвим соусом.

Вони переконані, що морські водорості неймовірно корисні для мозку і організму в цілому. Саме тому в японській кулінарії так багато страв, зокрема і супів з водоростей, до того ж вони дуже низькокалорійні.

Лапша

Найчастіше використовують удон, собу або тюкасобу. Це види пшеничної лапші, рідше – гречаної.  Зазвичай її подають в супах, рідше - як гарнір з рибою або м’ясом. У наших краях часто можна зустріти удон з морепродуктами або овочами. Це досить ситна страва, яка іноді подається з яйцем, іноді – без.

Бобові і овочі

Японці переконані, що краще споживати саме боби і сою, які мають майже таку ж кількість білка, як і м’ясо. Саме тому в них так багато страв саме з продуктами, які вироблені з сої. Овочі в японській кухні також переважають. Саме починаючи з Японії, ми дізнались і почали споживати васабі, соєвий соус і маринований імбир. Також японці обожнюють цибулю і мають понад 5 різних видів. З улюблених овочів японці навчились готувати різноманітні оригінальні соуси, які і надають їхнім стравам «родзинки».

А в Сушірум є величезний вибір суш, гунканів, нігірі, ролів і оригінальних місо-супів з різноманітними додатками. І це все неодмінно варто спробувати!