Страву видалено з кошика!
Страву додано у кошик!

Японський посуд: традиції, пояснення та історія

7 серп. 2018 р. ◦ 486 перегляд(и)

Японська кухня вже давно поширилась в Україні і більшості вона подобається. Вибір японських страв надзвичайно широкий і точно можна вибрати саме те, що вам до смаку, навіть якщо ви не любите рибу.

Але іноді так хочеться влаштувати домашні посиденьки: покликати друзів і замовити суші. І ж хочеться зробити все красиво, а спеціального японського посуду ще не придбали, а з пластикових коробок їсти не так приємно.

Ми вирішили розповісти  про особливості японського посуду, з чого його зазвичай роблять, яким орнаментам надають перевагу і які є види.

Переважно японський посуд виробляють з кераміки, адже вона найкраще зберігає смакові властивості страви і під дією гарячої температури не виробляє токсинів. Такий посуд кардинально відрізняється від скандинавського стилю, якому притаманний однотонний посуд без жодних малюнків. Натомість японський посуд часто розмальовують ієрогліфами, малюють сакуру або журавлів, а також різноманітними квітами, сонцем і птахами. В наших магазинах часто можна зустріти чорно-червоний посуд з ієрогліфами або гілочками сакури, але насправді різноманітність посуду в Японії вражає. Такі малюнки відповідають релігії Японії – з’єднання з природою. 

З чого складається стандартний набір японського посуду?

  • Палички. В різних закладах можна зустріти різні палички, але зазвичай їх роблять з дерева, оскільки воно нетоксичне і легке. Рідше роблять з легкого металу.
  • Підставки для паличок. Недопустимо, щоб палички лежали на столі. Це негігієнічно і в Японії таке неприпустимо.
  • Соусниці. Є соусниці для суші, є для страв. Якщо для суші, то такої форми, як ми зазвичай бачимо в закладах, а якщо соус для страви – то з вигнутим носиком для зручнішого наливання.
  • Спеціальні тарілки для супу. Форма тарілки для супу в Японії дещо інша, ніж у нас. Це невелика миска з високими бортиками.
  • Ложки. Вони теж відрізняються від наших. Неглибокі, дещо ширші і менші, аніж ми привикли бачити.
  • Тарілки. Дуже часто можна зустріти японські тарілки чотирикутними і з загнутими кутами. Але в Японії не настільки упереджено до цього ставляться, тому поширені і круглі тарілки. Також часто можна зустріти тарілки з спеціальними перегородками для соуса.
  • Посуд для саке. Для рисової горілки є спеціальний кувшин, який дуже нагадує вазу: внизу широкий, посередині трохи вужчий, але зверху знову розширений з вузьким горлом. В багатьох видах є спеціальні вм’ятини для великого пальця, аби зручно було тримати. Рюмки для саке бувають двох видів: отеко і гуїнамі. Перші використовують на свята, а другі – для щоденного користування. Обидва види вміщають максимум 30 мл.

Чайна церемонія в Японії

Особливу увагу в Японії надають чайній церемонії, тому і посуд для чаю повинен бути особливим. В чайній церемонії, на диво, головне місце займає не чай, а сама церемонія. Це час, коли збираються близькі люди, все погане залишають за дверима, спокійно спілкуються і духовно очищаються. Здавна до таких церемоній дуже серйозно ставились і все до дрібниць прораховувалось задовго до приходу гостей. До речі, обираючи чайний сервіз для церемонії, господар мусив враховувати соціальний статус тих людей, які прийдуть.

В японський чайний сервіз входять чайник з кришечкою (зазвичай широкий, низький і круглий, рідше високий) і кілька горнят без вушок. Такі горнятка для чаю набагато менші, аніж наші. Є навіть пояснення чому японські горнятка без вушок – для того, аби краще очистити свій організм  і думки. Тримаючи все горнятко в руці, ти ніби ближче до природи і організм краще очищається. В Японії чай не п’ють гарячим, а помірно теплим. Тому і горнятка маленькі, аби щоразу доливати теплого напою.

Тому якщо ви хочете влаштувати особливий вечір у японському стилі ми радо вам допоможемо. В Сушірум є величезний вибір суш, ролів і смачних місо-супів. Замовляйте і влаштуйте собі неймовірний вечір.