Страву видалено з кошика!
Страву додано у кошик!

Культура чайної церемонії в Японії: факти, деталі і традиції

19 серп. 2018 р. ◦ 874 перегляд(и)

Кожен знає, що культура чайної церемонії в Японії (з яп. “тядо”)  абсолютно інша, ніж в будь-якій іншій країні. Цю науку вивчають в школах багато років, аби мати змогу проводити чайні церемонії. До чаювання готуються довго і скрупульозно: необхідно правильно вибрати посуд, кімоно і те, чим пригощатимуть гостей.
Така культура чайної церемонії з’явилась під час кривавих війн, які вели між собою держави. В такий спосіб полководці, попиваючи чай в спокійній невимушеній обстановці, відволікались від всього поганого і духовно відновлювались. Спочатку це був привілей вищих верств населення, але з часом мистецтво чайної церемонії розповсюдилось на всіх.
Взагалі традиція чаювання прийшла до Японії з Китаю, але саме в Японії вона набула такої таємничості і помпезності водночас.  Саме монах Сюко об’єднав усі знання і вміння чайної церемонії і утворив ту культуру, яку ми можемо спостерігати. Сама ця церемонія створена не для того, аби насолодитись смаковими якостями чаю, а для того, аби зібратись з близькими людьми і помедитувати, поговорити про високе і відпочити.

Деталі чайної церемонії:

Для кожного випадку чаювання обирають спеціальний посуд, оформлення кімнати, аромат. Гості повинні правильно сидіти, навіть правильно говорити, не робити необдуманих рухів і не підвищувати тон. Зазвичай на таких чайних церемоніях говорять про мистецтво: читають вірші, обговорюються картини. Існує чотири принципи чайної церемонії: спокій, чистота, гармонія і шанування, які дуже наближені до загальних принципів буддизму.

Раніше заборонялось проводити чайні церемонії в звичайному будинку, в одній з кімнат чи на кухні, для цього створювали спеціальні маленькі будиночки (тяшіци), до яких вела спеціальна доріжка, вкрита каменями. Самі будинки були максимально простими, з невимушеним інтер’єром. Зазвичай такий будинок розташовувався в саду, де все було освітлено ліхтарями і гості, які переступали поріг саду, мусили всі свої клопоти залишати за дверима. Висота дверей спеціально мала 90 см для того, аби людина будь-якого статусу, при вході мусила поклонитись. Це саме стосувалось і зброї, неможливо було зайти всередину, не знявши зброю. Це також символізувало те, що на чайну церемонію повинні приходити відпочивати з добром, а все погане залишати за дверима.

Що потрібно для проведення справжньої чайної церемонії?

  • Чай маття, в наших широтах його називають матча;
  • Хішакі ( спеціальний бамбуковий глечик);
  • Чаван ( керамічне горня для чаю);
  • Чазен (спеціальний бамбуковий віник для розмішування суміші).

Буває два види заварювання чаю матча – койтя (міцніший чай) і усутя (слабший).

Особливості чаю матча

Це один з найпотужніших антиоксидантів, який, до того ж, призупиняє процес старіння організму. Перед кожним заварюванням посуд обов’язково прогрівають і ретельно висушують. Бамбуковим вінчиком акуратно розмішують суміш, щоб не залишилось комочків. Койтя повинен бути досить насиченим і густим, його використовують для чайних церемоній в Японії, а усутя – для повсякденних чаювань вдома. Він має не такий насичений смак, як койтя. В обох випадках матчу випивають із заваркою, тоді чай принесе ще більше користі організму.

Як відбувається сама чайна церемонія?

Насправді вона відбувається в два етапи. Проходячи через красивий парк, гості вмивались, знімали взуття і заходили в будинок. Господар пригощав їх легкими солодкими закусками (до слова, оскільки чаю матча притаманний насичений, гіркуватий смак, то подавали насичено солодкі закуски. Переважно це були цукерки у формі квітів. Часто також подають солодощі з бобової пасти, які досить популярні в Японії). Тоді гості виходили з будинку, аби прогулятись парком. Після цього вже всі проходять в будинок, аби насолодитися чаєм. Після всієї церемонії, гості разом з господарем спілкуються про мистецтво і відпочивають душею. Важливо пам’ятати, що одразу при вході в будинок необхідно стати на коліна, а потім сісти на коврик.

Ця чайна церемонія дуже добре характеризує менталітет японців і загальне ставлення до життя. Для них вкрай важливі спокій, врівноваженість, відчуття високого і умиротворення.

Якщо ви захочете влаштувати вдома подібну чайну церемонію, то пам'ятайте, що в Сушірум є оригінальні солодощі до чаю, які зроблять ваше чаювання ще цікавішим.