Страву видалено з кошика!
Страву додано у кошик!

Історія піци Пепероні

18 вер. 2018 р. ◦ 434 перегляд(и)

Коротка історія виникнення

Існує декілька версій виникнення піци “Пепероні”. Одні запевняють, що цю піцу придумали в Неаполі. Тоді її склад був дещо іншим, аніж зараз ( фарш з баранини або яловичини + моцарела + томатний соус), але остаточний варіант таки затвердили з гострою салямі. Вона додавала “родзинки” піці саме через свою гостроту. Перша салямі, яка входила в піцу називалась salsiccia “Napoletana piccante”.

З часом деякі італійці емігрували до Америки і, відповідно, привезли з собою і рецепти піци. Американці дещо змінили саму ковбасу, але подібний пряний гострий смак залишився.

Інші подейкують, що найбільш подібна піца “Пепероні” до тієї, яку ми бачимо зараз з’явилась в Греції, а греки передали свої рецепти римлянам. Тому і існує думка, що “народилась” ця піца в Італії.

Свою назву піца отримала саме завдяки основному складнику, який відрізняє її від всіх інших піц – гострий перець, який входить в салямі. В Італії він перекладається як “Pepe”, тому звідси і “Pepperoni”.  А от саме в Італії ця піца має іншу назву “Pizza Diabola”, що означає “Диявольська піца”, саме через свій гострий смак. По всьому світу її обожнюють за ідеальний мікс складників:

  • правильно приготовлене тісто;
  • томатний соус;
  • моцарелла;
  • гостра салямі з перцем.

Оскільки колись давно піцу готували для бідних і середнього класу, то в склад входили тільки прості, всім доступні продукти. З часом рецепт “Пеппероні” почали змінювати і тепер варіантів є безліч, але традиційний рецепт саме такий. Поширені зараз піци аля «Пеппероні», але з додаванням шампіньйонів, болгарського перцю, з цибулевим соусом, часниковим, з помідорами та чилі,  або навіть ананасами.

В Італії є ще два види пікантних салямі, подібних на ту, яка входить в “Пеппероні” - “salame piccante” та “salamino piccante”. Хоча салямі досить гостра і,здавалось б, сподобається не всім, але по всьому світу “Пепероні” перевершила в популярності навіть “Маргариту”, яка тривалий час займала передові позиції.

Америка і Пепероні

Існує поширена думка, що піца “Пепероні” родом з Сполучених Штатів. Пояснюють це тим, що саме в Америці часто вживають гостру салямі в багатьох стравах, тому і ймовірно, що піца “Пепероні” також “народилась” там, але це не так. Хоча, згідно статистики, піцу “Пепероні” в Америці замовляють аж 30% від всіх замовлень.

Також відомо, що жителі Сполучених Штатів Америки і Канади з’їдають на рік по 10 кілограм піци. Її замовляють в закладах, готують самотужки вдома або замовляють службою доставки. В Америці трохи урізноманітнили піцу “Пепероні” і роблять її не лише з гострої салямі, як в оригінальному рецепті, а й з курятини, свинини та інших видів м’яса. Якщо в Італії “Pepe” означає “перець” і звідси ж назва піци, то в Америці “Пепероні” називають просто гостру салямі.

Пепероні та Індія

В Індії ця смачна піца не така популярна, як в Америці чи Італії. Оскільки салямі робиться з яловичини, а корова в Індії вважається священною твариною, то вони вирішили замінити яловичину на курятину. Таким чином в Індії піца “Пепероні” складається з томатного соусу, моцарели, курячого філе і гострого перцю. Натомість в Індії досить популярна піца з баранячого фаршу, маринованого імбиру і соєвого сиру.

У Сушірум ви можете замовити смачну піцу “Пепероні” приготовану за оригінальним італійським рецептом з салямі “Чорізо”. Особливої родзинки нашим піцам додає приготування на дровах. Соковитий смак моцарели і гострої салямі доповнює запах печі та дров. Смакота! Хутчіш замовляйте і спробуйте нашу “Пепероні”, вона точно сподобається любителям гостренького і не тільки!