Страву видалено з кошика!
Страву додано у кошик!

Як правильно обрати сир для піци?

8 жовт. 2018 р. ◦ 211 перегляд(и)

Ви погоджуєтесь з тим, що піца без сиру – це не піца? Без сиру піцу годі й уявити, та і не потрібно. Якщо логічно подумати, то це основний складник піци, не враховуючи сам корж. Не томатний соус, адже бувають піци і на вершковому соусі, а саме сир. Але який сорт обрати, щоб піца смакувала якнайкраще? Які сири з якими начинками поєднуються найкраще?

Ви теж тривалий час думали, що в піцу кладуть лише цей верхній шар сиру, а після томатного соусу одразу йде начинка? Тоді ви відноситесь до тих 70%. Насправді ж справжня піца повинна складатись з двох шарів сиру – один кладуть одразу після соусу, а другий – опісля начинки. Справжня італійська піца має свої закони щодо інгредієнтів піци і зокрема вибору сиру для неї. Найчастіше для піци використовують такі сири:

  • Пармезан;
  • Моцарелла;
  • Голландський сир;
  • Маасдам;
  • Рідше брі, горгонзолу, бринзу і сулугуні.



Особливості кожного сиру

На перший шар піци переважно кладуть молоді сири, які ще мають в своєму складі багато молочного ферменту і тому мають нейтральний смак, який не перебиватиме смак інших складників. Такі сири також не мають специфічного запаху, тому його кладуть для того, аби в піці була присутня тягучість і соковитість. Якщо ви готуєте піцу вдома, то радимо обирати для першого шару сири з 30% жирністю, вони найкраще для цього підійдуть. В італійських піцах зазвичай цю роль виконує моцарела, але не та біла у формі камінців, яку ми звикли бачити, а світло-жовта, більше подібна на звичайний голландський сир. Така моцарела досить поширена в українських магазинах, має нейтральний смак і відмінну тягучість, тому для першого шару піци – це саме те, що треба. Нерідко використовують і бринзу. Але будьте готові до її солонуватості і оригінального смаку. Вона також відмінно плавиться і тягнеться, але не розвалюється. І, до речі, в ній міститься дуже мало калорій в порівнянні з іншими сирами, тому тим, хто слідкує за фігурою радимо надавати перевагу бринзі.



Які види сиру використовують для другого шару


Якщо ви не любите, аби піца була дуже тягучою і «багатою», то натріть на верх піци пармезану. Цей сир з справжнього козячого молока, з власною гірчинкою додасть піці цікаву нотку. Він плавиться, але не повністю і в цьому його шарм. Але обов’язково тріть на найдрібнішій терці, так буде смачніше!
Якщо ж ви любите цікаві сири з пліснявою, то можете додати горгонзолу. Її специфічний, але такий приємний смак зробить піцу неперевершеною. Так, вона має дещо неприємний смак, але любителі таких сирів не звертають на це увагу. Любителі таких сирів можуть додати ще Дорблю, Камбоцола (мікс Горгонзоли і Камамберу) або Рокфор. Але пам’ятайте, що чим старіші такі сири, тим більш насичений їхній смак, іноді він може бути навіть гіркуватим.  Часто також додають і голландський сир. Він відрізняється своєю насиченою горіховою ноткою, яка залишає дуже приємний післясмак. Для верхнього шару піци також обирають і маасдам, але обов’язково мінімум піврічної витримки, тоді смак буде насиченішим і такий сир краще тягнутиметься.


Які сири з якими начинками найкраще поєднуються?


Пармезан добре смакує з будь-яким м’ясом, але таки найкраще з прошутто. Моцарела найкраще розкриває свої смакові якості у сирній піці або піці з куркою. Нерідко в піцах використовують і сир сулу гуні. Врахуйте, що він має доволі солений смак і приємну копченість. Тому сугугуні найкраще смакує з овочевою начинкою або ж з м’ясною. Тому якщо ви готуєте піцу вдома, то не кладіть багато солі в інші складники, сулугуні під час контакту з піччю повністю розкриє свій смак і віддасть всю сіль.
Найсмачніші поєднання сирів
Якщо ви прихильник піци «4 сири», то вам будуть корисні наші поради щодо міксування сирів у такій піці. Найкращі поєднання:

  • Вершковий сир, дор блю, грано падано, шеврет;
  • Моцарелла, дор блю, голландський сир і пармезан;
  • Бринза, рокфор, фонтіна і маленька моцарелла. 

У нас в Сушірум ви можете замовити піцу з різноманітними сирами! У нас є піца з сирами Грано Падано, Дор Блю, Шевретом, фетою, моцарелою і, звісно, ж пармезаном.