Страву видалено з кошика!
Страву додано у кошик!

Хто такий піцайоло?

1 квіт. 2018 р. ◦ 1634 перегляд(и)

Слово «піцайоло» походить від італійського «pizzaiolo». Так називають майстрів по випічці піци. Проте не кожна людина, яка готує цю страву може так називатися. Піцайоло - це справжня професія. Її освоєння потребує навчання, яке включає як теорію, так і практику. Термін піцайоло вже широко ввійшов у вжиток в Україні, так само як і стали популярними італійські рецепти піци. А от в Америці майстра по виготовленню піци назвали по-своєму - піцамейкером (від італ. «pizza» та англ. «maker»). Потім так почали називатися заклади, в яких готували страву, а тепер це слово позначає спеціальні пристрої для виготовлення піци в домашніх умовах.

Хто став першими піцайоло в світі

Вперше отримав звання піцайоло Рафаель Еспозіто, адже саме він приготував таку піцу, що сподобалася представникам королівської родини. Мабуть, всі ми чули назву відомої італійської піци «Маргарита». Історія її виникнення тісно пов‘язана з Рафаелем. У 1889 році Король Умберто І та королева Маргарита відвідали Неаполь. Королева захотіла спробувати піцу від Рафаеля, адже навіть до королівської родини дійшли розповіді про майстерність кухаря.    

Зі всіх запропонованих видів піци, королеві найбільше сподобалася та, яка нагадувала італійський прапор: з помідорами, моцареллою та базиліком. Коли Маргарита спитала Рафаеля, як називається ця піца, кухар не розгубився і відповів, що вона названа в честь королеви. Саме після цього випадку стала популярною піца «Маргарита», а поняття піцайоло ввійшло в широкий вжиток. Проте і тут не обходиться без суперечливостей. Адже найпершим піцайоло насправді мав стати неаполітанський кухар Антоніо Теста. Саме до його закладу так любив заходити тодішній правитель Сицилії Фердинанд І, що став першим королем, який відважився смакувати піцою.

Що повинен вміти робити піцайоло?

Звісно, що в кожному закладі свої правила та вимоги до працівників. Проте є базові речі, які повинен знати та вміти робити справжній піцайоло:

  • Вміти приготувати правильне тісто;
  • Знати всі класичні рецепти піци;
  • Вміти правильно поєднувати інгредієнти та соуси;
  • Брати участь у вдосконаленні меню;
  • Мати навички роботи з сучасним кухонним приладдям та знати всі правила та санітарні норми.

Віртуозне приготування тіста для піци є основним критерієм для визначення майстерності піцайоло. Адже саме тісто, а не начинка чи соус, грає основну роль в тому, як смакує піца. Хоча існує дуже багато різновидів тіста, найкращим по праву вважається класичний італійський варіант. Також професійність майстра по приготуванню піци визначається тим, чи вміє він визначати точну кількість всіх потрібних інгредієнтів без використання жодних ваг.

Хоча смак піци є, безумовно, найголовнішим, але хто сказав, що її приготування не можна перетворити на захопливе видовище? Зараз в світі є дуже популярними відкриті кухні, де гості ресторанів та піцерій можуть спостерігати за приготуванням піци для них. Справжні піцайоло настільки вправні та віртуозні, що можуть перетворити цей процес на справжнє шоу. Адже замість того, щоб розкатувати тісто склалкою, вони підкидують його в повітря.

На даний момент навіть в Україні є багато можливостей освоїти професію піцайоло. Майже кожен великий заклад вчить мистецтву приготування піци. Звісно, таке навчання дасться легше тим людям, які мають певну базу - наприклад, освіту кухаря. Проте найкраще навчають приготуванню піци, звісно ж, в Італії. А восени в цій країні проходить величезний фестиваль - «Pizzafest». Туди з‘їжджаються найкращі піцайоло світу для того, щоб обмінятися досвідом і, звісно ж, позмагатися.

Проте щоб мати можливість куштувати справжню італійську піцу не обов‘язково вчитися на піцайоло чи покидати межі України. Для цього достатньо зробити замовлення в Sushi Room і насолоджуватися смакотою.