Страву видалено з кошика!
Страву додано у кошик!

Які напої подають до суші?

16 квіт. 2018 р. ◦ 2079 перегляд(и)

За останні роки для українців стало вже звичним замовити доставку ролів на обід в офіс чи піти повечеряти в суші-бар, адже вони розуміють, що це корисна та досить низькокалорійна страва. Проте японська кухня настільки цікава і самобутня, що хочеться дізнатися про неї більше, а не лише обмежитися поверхневим знайомством. Логічно, що одне з найперших питань, яке виникає в поціновувачів суші: які напої варто вживати разом з цією стравою? Ця тема є дуже цікавою, адже навіть на батьківщині суші варіантів є безліч.

 

Найперше хочемо розповісти, що смак суші такий яскравий та специфічний, що цю страву прийнято не лише запивати, а й поєднувати з іншими закусками. Наприклад, разом з суші часто подають темпуру - шматочки овочів, грибів, риби чи інших морепродуктів в клярі, обсмажені у фритюрі. Також чудовим доповненням може стати місо-суп. Темпура та місо підкреслюють неповторні смакові властивості суші. Те саме стосується традиційних напоїв, адже вони, в першу чергу, мають не зіпсувати смак суші, а вигідно його доповнити.

 

Всі напої, які вживають разом з японською стравою, можна розділити на три категорїі:

 

  • містять алкоголь чи ні;
  • подаються теплими чи холодними;
  • солоні, солодкі чи нейтральні за смаком.



Види напоїв, які смакують з суші

 

Саке. Чомусь, існує стереотип, що саке є “рисовою горілкою”, хоча насправді цей напій радше схожий на пиво, а ще його міцність не перевищує 20%. Японці зазвичай вживають саке злегка підігрітим (до 40 градусів) - вони вірять, що лише так можна відчути неповторний смак напою. Проте це не є аксіомою, адже навіть на батьківщині суші знаходяться ті, хто вживає саке охолодженим. Останній варіант, мабуть, здасться більш звичним і європейцям. Саке рекомендують вживати безпосередньо перед прийомом їжі, щоб “розігріти” організм і підсилити апетит. Подають напій у невеликих порцелянових глечиках.

 

Зелений чай. Він є, мабуть, найпопулярнішим напоєм, який вживають разом з суші. На відміну від саке, чай п’ють безпосередньо під час прийому їжі. Це чудовий напій, який не лише тонізує і підкреслює смак суші, а й володіє багатьма корисними властивостями: підвищує імунітет і поповнює запаси мінералів та необхідних організму речовин.

 

Японське пиво. Так, більшість японців обирають для суші саме пиво. Вони вважають, що цей напій прекрасно підкреслює смакові властивості суші і чудово поєднується з рисом і морепродуктами.

 

Вино. Якщо вам не подобається пиво, альтернативою може стати вино. Справжнє японське вино знайти складно, тому звичайне стане теж непоганим варіантом. Наприклад, поєднання сухого білого вина та риби є традиційним навіть для Європи. Дехто надає перевагу сливовому вину, проте воно солодке і досить специфічне на смак.

 

Інші напої. Сучасні японці можуть відходити від традицій і пити разом з суші звичнi для всього світу Coca-Cola, Sprite, Fanta та інші газовані напої. Також роли нормально поєднуються з будь-якими фрешами, соками і, звісно, звичайною мінеральною водою.

 

Як можна зрозуміти, роли - це досить універсальна страва, яку можна вживати майже з будь-яким напоєм. Тому не варто сприймати традиційні японські напої як єдині прийнятні варіанти. Це радше рекомендації, які допоможуть вам ближче познайомитися з японською кухнею. Звісно, кожен напій вживають згідно з ситуацією та зі врахуванням індивідуальних смакових вподобань. Якщо це обід в офісі, то обрати краще зелений чай, сік, солодку газовану воду тощо. До вечері можна випити вина, а для вечірки, мабуть, краще підійдуть інші алкогольні напої чи коктейлі. Якщо після якогось напою ви не зможете повноцінно насолоджуватися суші, то в цьому випадку допоможе імбир - він чудово нейтралізує смак.