Страву видалено з кошика!
Страву додано у кошик!

Мистецтво японської кухні

20 квіт. 2018 р. ◦ 344 перегляд(и)

Кулінарія є важливою складовою нашого життя. Її зародження сягає ще печерних часів, коли первісні люди навчилися добувати вогонь і використовувати його для приготування страв. Зрозуміло, що з цього періоду кулінарія постійно розвивалася, вдосконалювалася і стала справжнім мистецтвом. Неможливо уявити національну культуру без кулінарії - у кожної країни свої гастрономічні традиції. В цьому розумінні Японія з її кухнею є унікальною країною. Справа в тому, що довгий час вона була закритою державою, а отже, кулінарія розвивалася там досить самобутньо.

Головні особливості японської кухні

Японці є справжніми перфекціоністами у всьому, що стосується їжі. Для її приготування використовують лише свіжі та якісні продукти. Тому у вашу страву в цій країні ніколи не потрапить якийсь несезонний інгредієнт. Особливість японської кухні полягає також в тому, що навіть у складних стравах всі продукти майже повністю зберігають свій зовнішній вигляд і смак. Таке ставлення до їжі пов’язане з тим, що японці дуже трепетно ставляться до природи. Зрозуміло, що в таких умовах до кухарів висуваються особливі вимоги. Вони, передусім, мають зробити страву не просто естетичною на вигляд, а схожою на справжній витвір мистецтва.

Найпоширеніші страви

Щоб зрозуміти, які страви найпопулярніші в Японії, варто дізнатися про основні продукти, які входять до їх складу:

  • рис - є основою всієї японської кухні, адже з нього готуються страви для сніданку, обіду та вечері, а вирощують в країні більше 200 його сортів;
  • риба та морепродукти - в країні наскільки багато дарів моря, що їхня популярність зовсім не дивує;
  • бобові культури - джерело білку, що дозволяє насититися їжею і не відчувати голоду протягом довгого часу;
  • овочі - в стравах часто використовують цибулю, моркву, огірок, салат і капусту, а також васабі та дайкон.
  • локшина - в деяких випадках вона заміняє для японців рис, а найпоширенішими є такі три види локшини: удон, тюкасоба і соба.
  • м’ясо - тенденція вживати телятину, баранину чи свинину прийшла з китайської і європейської кухні, проте в Японії м’ясо, в основному, тушкують, додаючи соуси і приправи.

Незважаючи на те, що список продуктів доволі обмежений, рецептів страв так багато, що японську кухню ніяк не назвеш одноманітною. Наприклад, існує безліч варіантів приготування страв з рису. Згідно з традиційним рецептом, його варять без додавання жодних спецій чи навіть солі. Проте для тих, хто любить більш насичений смак, придумали страви з рисом, овочами, м’ясом, морепродуктами і різними соусами. Звісно, найбільш звичною стравою японського кухні для європейців є суші. Ми вже розповідали, чим відрізняються суші і роли. В Японії в обидві страви обов’язково входить сира, термічно не оброблена риба, що зберігає свій унікальний смак. Останнім часом популярною стравою є сасимі - тоненько нарізані шматочки риби та овочів.

Страв без рису в Японії теж дуже багато. Окремої уваги заслуговують салати, які можна розділити на 3 категорії. Перша - це теплі салати, які готують з овочів та морепродуктів та заправляють різними соусами. Холодні салати, як правило, складаються лише з овочів, а заправляються соєвим соусом. Ще одну категорію становлять салати з морської капусти. Окрім того, японці полюбляють супи, що готують на основі водоростей та бобових, і бульйони. Доповненням до супів може слугувати також сир тофу.

Як можна помітити, кухня Японії досить унікальна, бо відрізняється не лише від європейської, а й від кухні сусідніх країн. І коли раніше світ не мав змоги оцінити неповторний смак японських страв, то тепер є багато можливостей для цього. Наприклад, в меню Sushi Room величезна кількість видів суші і ролів - від традиційних японських до європейських чи американських рецептів. Наші сушисти знають, як ідеально зварити рис чи скільки додати інгредієнтів до правильних пропорцій. Зовсім недавно в меню Sushi Room з’явилися ще й супи. Станьте ближчими до японської культури, насолоджуючись стравами від Sushi Room!