Страву видалено з кошика!
Страву додано у кошик!

Місо суп - джерело корисних речовин для організму

1 трав. 2018 р. ◦ 350 перегляд(и)

Місо суп на основі пасти з бобів чи рису є традиційною стравою японської кухні. Вважається, що його вперше приготували близько двох з половиною тисяч років тому буддійські монахи. Так чи інакше, японці їдять місо суп дуже часто і, можливо, саме через це вважаються однією з найздоровіших націй світу. Науково доведено, що ця страва позитивно впливає на організм людини. Дієтологи радять вживати місо суп як на сніданок, так і на обід та вечерю, адже незважаючи на низьку калорійність, він заряджає енергією на цілий день. Японці так і роблять, адже місо для них є найважливішим після рису продуктом.

Складові місо супу

Головною складовою цієї японської страви є паста місо, виготовлена в процесі ферментації соєвих бобів. В залежності від того, як довго відбувається цей процес, пасти місо можна поділити на три види: біла (до року ферментації), червона (два роки) та чорна (три роки). Зрозуміло, чим довше триває ферментація, тим насиченіший смак продукту. Найпоширенішою в нашій країні є червона паста місо. Окрім соєвих бобів, до складу пасти також входить морська сіль і коджі - речовина, що сприяє бродінню. Термін зберігання пасти складає від 3 місяців до 1 року. Цікаво, що пасту місо використовують не лише для супів - з неї також готують соуси та маринади.

Незмінними складовими місо супу є сир тофу та водорослі вакаме. Окрім того, туди можна додавати овочі (цибулю, картоплю), імбир, петрушку, кунжут тощо. Місо суп, зазвичай, не містить м‘яса, тому його часто вживають вегетаріанці. Проте, за бажанням, туди можна додати лосось, вугор, курку чи інші інгредієнти, головне - щоб вони чудово поєднувалися між собою. Цікавим є той факт, що для місо характерний смак умамі. Це “п’ятий смак”, який виділяють в країнах Сходу. Як правило, він характерний речовинам, які містять багато білків. Штучним аналогом є дуже шкідлива смакова добавка глутамат натрію. Проте місо суп, звісно ж, її не містить.

В чому користь місо?

Японці сприймають місо не лише, як страву, а й як справжні ліки. Пасту, наприклад, використовували в процесі лікування опромінення після атомних катастроф в Японії. Корисні властивості місо вже давно підтверджені науково, серед них такі:

  • Високий вміст білків. Вони є справжнім будівельним матеріалом для організму, тому їх потрібно вживати щодня в достатній кількості. Зокрема, в місо супі, містяться білки, що регулюють всі процеси в організмі і сприяють його захисту від негативних процесів.
  • Сприяння нормальному травленню. Справа в тому, що паста місо містить молочнокислі бактерії і ферменти, що покращують травлення.
  • Протиракова профілактика. Геністейн, що в складі місо, пригнічує ракові клітини.
  • Детокс організму. Як ми вже згадували, місо використовують для лікування опромінення. Його складові допомагають виводити з організму шкідливі речовини, в тому числі і радіоактивні.
  • Кальцій і вітаміни групи В позитивно впливають на міцність кісток і на загальний стан організму. Вважають, що місо чудово може впоратися зі стресом.
  • Антиоксиданти захищають серце і судини, тому мінімізують ризик виникнення кардіологічних захворювань.
  • Місо також містить в своєму складі речовини, що сприяють покращенню пам’яті.

Зважаючи на кількість корисних властивостей, стає зрозуміло, що, якщо ви піклуєтеся про своє здоров‘я, вживати цю страву час від часу просто необхідно. Місо суп зовсім не складний в приготуванні, а інгредієнти для нього можливо знайти в великих супермаркетах. Проте це не означає, що якщо вам захочеться спробувати цю страву, то обов‘язково доведеться витрачати свій час на покупку продуктів та пошуки рецепту. Ми в «Sushi Room» розуміємо, що японська кухня не обмежується лише суші, тому в нашому меню можна знайти також місо супи. Який би ви не обрали -  класичний, з лососем, вугрем, морепродуктами чи куркою - ми швидко його доставимо в будь-яке місце у Львові.